Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kollégáink véleményét, visszajelzését várjuk - Airway management in neonates and infants: European Society of Anaesthesiology and Intensive Care and British Journal of Anaesthesia joint guidelines  

A hír kategóriája: Általános

A cikk kelte: 2024.06.06.

MGYAITT

Megjelenése óta az aneszteziológiai és gyermekintenzíves nemzetközi kongresszusok egyik fő témáját képezi az „open access” módon hozzáférhető, újszülöttek és csecsemők légútbiztosításáról szóló ESAIC-BJA irányelv:

https://www.bjanaesthesia.org/article/S0007-0912(23)00498-1/fulltext


A RCT-ket (összesen 7) és egy áttekintő összefoglalót elemző guideline 7 kérdést vizsgál közelebbről: nehéz légút előrejelzése, légútbiztosítási előkészületek és gyógyszerválasztás, videolaryngoscopia szerepe, nehéz légút menedzsment, tubushelyzet ellenőrzése, extubáció, humán faktorok és oktatás.

A cikk hazai környezetben is izgalmas, releváns kérdéseket vet fel.

Az ajánlások nem minden esetben tükrözik a hazai PIC, gyermekintenzív osztályok és műtők gyakorlatát:

- Van-e minden intézményben újszülöttek és csecsemők légútbiztosítására vonatkozó házi protokoll és szimulációs oktatás?
- Életszerű-e a videolaryngoscop mint első választandó módszer alkalmazása?
- Apnoés oxigenizáció alkalmazása az intubáció folyamata alatt?
- Azonnal hozzáférhető szupraglottikus eszköz rescue technikaként alkalmazva?
- Tubushelyzet ellenőrzése minden esetben EtCO2 monitorizálással?
- Az irányelv szerint mind a bougie, mind a tubusvezető - atraumatikus technika alkalmazása esetén - biztonságos módszer, különösen nehéz intubáció vagy videolaryngoscopia esetén lehet szükséges. Ugyanakkor a nehéz légútbiztosítás eszközeit és módszereit „békeidőben" is gyakorolnunk kell ahhoz, hogy nehéz helyzetben is a „kezünkben legyen". Mindenhol hozzáférhetőek hazánkban ezek az (egyébként olcsó) eszközök újszülött méretben?

Kíváncsian várjuk tagtársaink meglátását a kapcsolat@mgyaitt.hu címre! Egy későbbi online webinarunk alkalmával szeretnénk újra körbejárni a témát!

köszönettel:

Tövisházi Gyula